Skjortor

Skjortor

Vilse i produktdjungeln?
Ring eller chatta så hjälper vi dig
08-30 37 00
Mån-tors 08:00-17:00
Fredag 08:00-16:30
Livechatt
Har du en snabb fråga? Vår Live Chat är öppen när kontoret är bemannat.

Skjortor

I många yrken är det av yttersta vikt att man klär sig professionellt på arbetet. Det avspeglar i hög grad vad man utstrålar som företag. Vi hjälper er att ta fram skjortor med brodyr eller tryck till er säljkår, receptionspersonalen eller övriga medarbetare på företaget.

Från underkläder till vardags- och festkläder

Skjortor med egen brodyr är ett av de plagg vi bär i dag som har längst historia. Från början var skjortan med eget tryck ett underklädesplagg för män och var vanligtvis till en början med utan knappar. Då broderade skjortor var underkläder innebar det att det också var ett plagg som inte var tänkt att synas, utan skulle vara närmast huden och under andra, heltäckande plagg som dolde skjortan. Skulle någon del av skjortan med egen logga synas, ansågs detta vara högst opassande. Med tiden blev värmen inomhus varmare tack vare bättre isolering och billigare värmekostnader. Då blev det successivt allt mer accepterat att ta av de varma yttre plaggen och därmed visa skjortan. Medan flera av de yttre plaggen blivit avdankade och omoderna har skjortan hållit sig kvar och utvecklats till ett modeplagg som passar både till vardags som till fest.

Skjortor och blusar

Vad skiljer skjortor med brodyr från blusar, kan man lätt fråga sig. Ett enkelt med inte riktigt heltäckande svar är att en skjorta är ett herrplagg och blus är ett damplagg. Andra, fysiska, skillnader som kan förekomma är vilken sida som knapparna sitter på på framsidan. På herrskjortor brukar de vara placerade på höger sida och på damskjortor är knapparna oftast belägna på vänster sida. Detta är något som har en förklaring som ligger långt bak i tiden och har dessutom en religiös bakgrund. Inom kristendomen bukar man av tradition när man ska dela upp män och kvinnor hålla männen till höger och kvinnor till vänster. En del av förklaringen är att män ansågs stå närmare Gud, och att den bästa sidan om Gud är den högra sidan. Åtskiljningen förekom även under en period i kyrkan där manliga deltagare satt på de högra bänkarna, medan de kvinnliga deltagarna fick sitta på de till vänster. Att ha knappar på kvinnors kläder är däremot något av en nymodighet. Tidigare ansågs det olämpligt för kvinnor att bära kläder med knappar då de ansågs vara helt enkelt för lätta att öppna. Därför var det i första hand snörning som gällde. Men när knappar på kvinnokläder till slut blev accepterat, så var det genast en självklarhet att att knapparna på skjortorna skulle sitta till vänster, då vänster var så tätt förknippat med kvinnor i andra sammanhang. Andra uppenbara skillnader som finns mellan skjortor och blusar för herr och dam är till exempel passform, där damskjortor tenderar att ha mer markerad midja och oftare slitsar som även brukar vara längre på kvinnors skjortor. Något som blir allt ovanligare, men som nästan alltid endast förekommit på herrskjortor är ärm muddar med hål för manchettknappar. Det är en äldre tradition som kommit att bli mer och mer ovanligt och nästan endast syns till riktigt formella tillfällen.

Kontakta kundsupport
Ring oss 08-30 37 00
Mån - tors 08:00 - 17:00
Fredagar 08:00 - 16:30
Maila oss info@medtryck.com
Vanliga Frågor

Ja – du får alltid ett kostnadsfritt korrektur (en digital skiss) tillsammans med offert där du får se ditt tryck illustrerat på just den produkt du önskar.

Enklaste sättet att beställa är att trycka på knappen “Beställ produkt” och sedan fylla i dina uppgifter. Du kommer alltid att få offert och korrektur att godkänna innan beställning är bindande.

Vill du, så kan du även skicka in din beställning per e-post till info@medtryck.com.

I regel behöver vi er tryckfil i vektorgrafik. Vanlig filformat för vektorgrafik är EPS, AI, PDF och SVG. Även om du själv inte kan öppna filen, går det utmärkt att skicka in den, så hjälper vi dig.

Besök Oss
Medtryck Sverige AB
Söder Mälarstrand 65
118 25 Stockholm
Visa adress